OSVEŽITE ZNANJE U VOŽNJI! ŠEST SAVETA ZA BEZBEDNU VOŽNJU

Većina nas se oseća udobno za volanom nakon godina i godina vožnje, ali bi svakako bilo korisno da koristimo neke savete za bezbednu vožnju s vremena na vreme. Razvijamo lažni osećaj sigurnosti i ignorišemo ili zaboravljamo neka od osnovnih pravila vožnje koja smo naučili kada smo prvi put dobili dozvole. Uzmite u obzir sledeće savete za bezbednu vožnju voznog parka da biste se podsetili zašto su ova osnovna pravila neophodna da biste vi i ljudi sa kojima delite put bili bezbedni.

1. Pravilo dve sekunde

Ako se nikada niste našli u takvoj situaciji, verovatno potcenjujete koliko je vremena potrebno da se zaustavi u hitnoj situaciji. Godine vožnje bez sudara mogu da vas učine naivnim prema opasnostima koje se nalaze na putu i kada ne ostavljate dovoljno prostora između vas i automobila ispred vas. Uobičajen način merenja bezbednog rastojanja između vozila na putu je da prođe najmanje 2 sekunde od trenutka kada automobil ispred vas prođe.

Dve sekunde su minimum za gradsku vožnju. Rastojanje između automobila trebalo bi da bude veće na autoputevima. Ako vas vozač iza vas prati, stanite na stranu puta i pustite ga da prođe. Nikada ne znate kada se vozilo ispred vas može iznenada zaustaviti; Održavanje dovoljnog prostora između automobila je jednostavan način da se spreči nesreća.

2. Gledajte vozila ispred vas

Iznenađujuće je videti količinu ubrzanja i kočenja koja dolazi od drugih automobila na putu bez naizgled ikakvog razloga. Možda ćete se naći na crvenom svetlu dok vozilo ispred nekoliko puta pritisne kočnice pre nego što se konačno zaustavi. Gledanje unapred da biste predvideli zaustavljanje i skidanje noge sa papučice gasa unapred kako biste mogli da pređete ostatak puta je jednostavan način za uštedu goriva i smanjenje habanja guma i kočnica.

3. Ubrzajte polako

Primamljivo je spustiti nogu na gas kada se upali zeleno svetlo i dati što veći gas. Zabavno je i može učiniti da se osećate kao da brže stižete na odredište. Mada, šanse su da to verovatno neće napraviti veliku razliku u pogledu vašeg ukupnog vremena putovanja.

Agresivno ubrzanje će:

Potrošiti više goriva;

Izvršiti opterećenje na motoru;

Otežaće zaustavljanje u hitnim situacijama;

Nema potrebe za naglim ubrzanjem, a ako to ne uradite, to je još jedan jednostavan način da se izbegnu nesreće i uštedi novac.

4. Držite točkove pravo pre nego što skrenete levo

Jedan od saveta za bezbednu vožnju u voznom parku koji mnogi vozači zaboravljaju je važnost držanja točkova uspravno kada vučete na raskrsnici da biste skrenuli levo pre skretanja, umesto da polako okrećete točkove ulevo u iščekivanju skretanja. Razlog je u tome što ako dođete do zadnjeg kraja dok ste na sredini raskrsnice sa točkovima pod uglom ulevo, vaše vozilo bi moglo da skrene u nadolazeći saobraćaj. Ovo je izuzetno opasno. Odličan način da izbegnete da se nađete u ovoj situaciji je ulazak na raskrsnicu već blago ulevo u traci, na taj način ćete imati dobar pregled nadolazećeg saobraćaja bez potrebe da se dovedete u ranjivu poziciju.

5. Proverite pritisak u gumama

Sveukupno održavanje vozila, poput čestih promena ulja, je važno. Proveranje pritiska u gumama je lako uraditi bez mehaničkog znanja i može imati značajan uticaj na kilometražu goriva i sposobnost da kontrolišete svoje vozilo. Sledeći put kada budete na benzinskoj pumpi, izdvojite nekoliko minuta slobodnog vremena da izmerite pritisak u gumama i ubacite malo dodatnog vazduha tamo ako je potrebno. To je mali napor za značajan uticaj na performanse i bezbednost vašeg vozila.

6. Krenite ranije

Zvuči jednostavno, i jeste. Toliko loših navika u vožnji rezultat je žurbe da se negde stigne. Saobraćaj je inherentno nepredvidiv, jedini način da se osigurate da se ne osećate žurno je da krenete ranije.

Imajte na umu ove savete za bezbednu vožnju!

Zahtev za ponudu

Offer request