5 SAVETA ZA BEZBEDNU VOŽNJU U GRADU

Bez obzira da li živite u gradu ili ne, učenje pravilnog manevrisanja betonskom džunglom je veština kojom se vredi pozabaviti. Već smo svi upoznati sa činjenicom da gradska vožnja donosi mnogo izazova, naročito ako pričamo o Beogradu – zagušenja u saobraćaju, pešaci, parkirani automobili, uske ulice, samo su neki od uzroka koji nam otežavaju mirnu i bezbednu vožnju. Još ako dolazite iz manjeg grada ili mesta, gde je život dosta opušteniji i mirniji, velika je verovatnoća da će vam prebacivanje sa vožnje u malom gradu na onu u velikom, biti ogroman stres, naročito ako ste početnik.

Gradska vožnja može biti i zanimljiva u zavisnosti od toga gde se nalazite, nekad izazovna, dosadna, uzbudljiva, a dosta toga zavisi od vaše lokacije, pri čemu se menja i sam način vožnje. Jer, vožnja u jednom gradu može da se razlikuje od vožnje u drugom. Kako? Pa, jedan može da ima glatkiji sistem vožnje, koji je i mnogo lakši za navigaciju i snalaženje, dok drugi može biti zakrčeniji i sporiji, naročito u centru grada. Jedan može imati manju populaciju, što omogućava vozaču da vozi brže, duže i efikasnije, dok drugi daleko naseljeniji, onemogućava lakši i brži stil vožnje i primorava vozača da usporava i čeka.

Vožnja u Beogradu, ali i inače u većini gradova gde je frekvencija ljudi na visokom nivou, ume biti veoma stresan  i komplikovan poduhvat, što zahteva dosta snalažljivosti, strpljenja i koncentracije. Ali ne brinite, ovde ćete pročitati nekoliko osnovnih saveta da prevaziđete prepreke koje vas očekaju dok ste za volanom i stvorite što bezbednije uslove za kretanje i drugim učesnicima u saobraćaju.

  1. Budite oprezni i pribrani

Ovo znači da budete svesni svog okruženja, jer je od suštinskog značaja da posmatrate šta je oko vas, svoju okolinu, i šta vam to dolazi u susret. Vozila će uvek biti svuda, pa vozite poštujući ograničenje brzine, budite oprezni pri skretanjima, pazite prvenstveno na pešake, a onda i na autobuse, taksi vozila, bicikliste. Ovi poslednji vam mogu umnogome otežati život kao vozača, jer umeju biti jako nepredvidivi na putu. Takođe, obavezno se zaustavite kada ugledate crveno svetlo, pustite papučicu gasa, propustite pešake da neometano pređu ulicu i polako sačekajte da vam se na semaforu pojavi zeleno pre nego što nastavite dalje.

  • Nemojte se često prestrojavati i menjati trake tokom vožnje

Ovaj korak je od vitalnog značaja pogotovo ako se nalazite u većem gradu. Kada se saobraćaj pokrene veoma je teško kretati se menjajući trake, naročito u situaciji kada treba da skrenete ili izađete s puta. Zato bi najbolje bilo da ostanete u istoj traci koju ste na početku odabrali, bez preticanja i naglog kočenja, pri čemu ćete izbeći verovatnoću sudara sa vozilima iza ili ispred vas gde malo ko želi da vas propusti, pogotovo usled prevelike gužve. Naravno, uz ovo, bitno je i korišćenje retrovizora i uključenih svetlosnih signala, pridržavanje pravila i saobraćajne signalizacije i držanje bezbedne distance u odnosu na druga vozila.

  • Distrakcije svedite na minimum

Gde god da se krećete, bitno da je da potencijalne „ometače“ svedete na minimum jer to može rezultirati nedovoljnom pažnjom i na kraju ugroziti sigurnost i vas i drugih. Ono što je najčešća i svakako najopasnija distrakcija tokom upravljanja vozilom svakako je korišćenje mobilnog telefona, ali i reklamni sadržaji koji nam se prikazuju uz puteve (bilbordi i sl.), radio, razgovori s drugim putnicima u vozilu. Glasna muzika, slanje poruka na telefonu umanjuje normalnu percepciju i ponašanje vozača. Zato predlažemo da isključite pristizanje obaveštenja na telefonu i da podesite režim „nečujno“ (Silent) ili eventualno, uključite režim za automatsko slanje odgovora na svaku primljenu poruku.

  • Unapred isplanirajte rutu – koristite FleetManager GPS uređaj

Uz pomoć FleetManager GPS uređaja, moći ćete da odabrete najbolju rutu, najkraću i najmanje prometnu, a pre toga možete samo da unesete svoje odredište. S obzirom da poseduje OpenStreet mape imaćete mogućnost da odaberete željene tačke, poput lokacija i objekata. Ovakav uređaj pronaći će najbolji način da izbegnete jutarnji špic kada idete na posao, ili večernji kada se vraćate, ali i neuralgične tačke na kojima je gužva gotovo celog dana.

  • Na kraju, vežbajte strpljenje!

Nestrpljiv vozač je opasan i nemaran vozač. To su obično oni koji vas „seku“ u krivinama, blicaju,  trube svima i sa razlogom i bez, često menjanju saobraćajne trake ,bez bilo kakve signalizacije, i dodatno prekoračuju dozvoljenu brzinu, da bi se na kraju svega žalili kada dobiju saobraćajnu kaznu. Vi ne budite ovakav vozač! Čak i ako se pojedini u vašoj blizini ovako ophode, ostanite smireni i strpljivi, skoncentrisani na saobraćaj. Jer, ništa nije vredno rizika i nemarnog ponašanja prema drugima, a i sebi.

Nemojte žuriti i truditi se da nekoga zadivite brzinom, jer za to postoji mnogo drugih načina. Naučite da uživate u vožnji, čuvajte svoj i ne ugrožavajte živote drugih ljudi! Primenom gore navedenih saveta ćete sigurno umnogome doprineti bezbednijim uslovima u saobraćaju!

Zahtev za ponudu

Offer request