EKO VOŽNJA – ZA OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE I UŠTEDU NOVCA

U vreme kada su vozila za ličnu upotrebu odgovorna za skoro polovinu emisije štetnih gasova, sve je potrebnije da usvojimo najbolju praksu kojom bismo očuvali naše okruženje. Jer, upravo, osnovna ideja eko – vožnje jeste očuvanje životne sredine ekonomičnom vožnjom. Ovo je stoga postalo i ekonomsko pitanje i društveni stav uzornog građanina.

Šta predstavlja eko-vožnja?

Eko-vožnja je jedan novi, moderan stil vožnje koji namerno i dosledno koristi minimalne količine goriva (resursa), bazira se na povećanju brige o svesti očuvanja okoline, i omogućava uštedu prilikom potrošnje goriva, smanjenje emisije štetnih gasova, prevenciju u saobraćaju i ublažavanje stresa. To je savestan pristup vašem ponašanju u vožnji i načinu na koji upravljate svojim vozilima, s ciljem da ostavite što manji uticaj na životnu sredinu. Ekološka vožnja, poznata je i još kao energetski efikasna vožnja, zelena i pametna vožnja i kombinacija je efikasnih tehnika vožnje.

Man plugging in charger into an electric car at charge station

S obzirom da se vozila i današnji načini komercijalnog transporta pokreću gotovo isključivo fosilnim resursima, ona su samim tim i veliki „doprinos“ globalnom zagrevanju. Smanjenjem broja gasova i toksičnoh čestica u vazduhu, umanjujemo štetu koju nanosimo našoj planeti. Takođe, prema mnogim istraživanjima, možemo smanjiti i potrošnju goriva za nekih 20% kada vozimo dizel ili neki konvecionalni auto na benzin. Neke uštede se odnose na stil i tehniku vožnje, dok druge mogu zavisiti i od klima uređaja, redovnog održavanja, pritiska u gumama i sl. Jer, svakako što štedljivija vožnja, izbegavanje naglih ubrzanja, preteranih manevara, i nagla kočenja nisu jedine stvari na koje treba obratiti pažnju. Zbog toga, u nastavku ćete moći pročitati par bitnih saveta koji bi vas mogli podstaći da ih primenite i u praksi. Pa da počnemo!

  • Putujte bez opterećenja

Da li vaš automobil ponekad izgleda kao skladište, sa nosačima za bicikle, kutijama, sportskom opremom i sličnim nepotrebnim stvarima koje vam nisu od koristi svakoga dana, već samo po potrebi? Verujemo da se većina u ovom opisu pronalazi. Zato, razmislite o uklanjanju svega što vam nije neophodno s ciljem da olakšate svoje vozilo, iako ne zvuči kao ogroman teret svaka stvar pojedinačno. Sva nepotrebna težina čini da automobil radi manje efikasno, što zauzvrat znači da koristite više goriva, jer verovali ili ne, potrošnja goriva raste otprilike za jedan do dva procenta na svakih 45 kilograma u prtljažniku. Na primer, samo teret na krovu uvećava otpor vazduha i potrošnju goriva za 5 – 40%.

  • Isplanirajte unapred rutu vašeg putovanja

Korišćenje FleetManager sistema za praćenje vozila donosi pristup svim podacima koji vas zanimaju o vašem vozilu. U ovom slučaju, redovan problem, pogotovo u većim gradovima, jeste stvaranje velikih gužvi na putevima, a samim tim i do kašnjenje da stignete na zacrtanu lokaciju. Tada vam je od veliki pomoći GPS uređaj koji usmerava vozača na alternativne puteve sa manjim zagušenjem, da bi se izbeglo kašnjenje i uštedela potrošnja goriva.Takođe, ukoliko posedujete  vozni park, i imate veći broj zaposlenih, ovo je idealno rešenje da se vozi više savesnije i ekološki. Na ovaj način ćete dobiti izveštaj njihovog ponašanja u vožnji i moći ćete da proverite da li su ispunili neke od osnovnih parametara zelene vožnje poput umerene brzine, naglog kočenja ili ubrzanja, minimalnog rada u praznom hodu.

  • Vozite sporije i pametnije

Doprinećete manjem emitovanju gasova staklene bašte jednostavnim izbegavanjem naglog ubrzanja i pritiskanjem kočnice. Kada se približavate semaforu ili morate da se zaustavite, ako je bezbedno da to uradite, pokušajte da postepeno smanjite brzinu tako što ćete smanjiti gas, umesto što biste kočili. Ako možete da izbegnete potpuno zaustavljanje, povećaćete efikasnost goriva. Steknite naviku da ne budete u praznom hodu duže od 30 sekundi dok sedite u automobilu.

  • Održavajte svoje vozilo

Uverite se da koritite pravu vrstu ulja za svoje vozilo i redovno ga menjajte. Uzmite u obzir sintetičko ulje za koje je poznato da smanjuje emisiju štetnih gasova uzrokovanih sagorevanjem ugljenika. Sintetičko ulje se ne mora često menjati što je još jedan plus da pomognete da se zaštiti životna sredina. Na kraju, obavezno proverite i pritisak u pneumaticima. Podešavanjem pritiska jednom u mesec dana, možete uštedeti i do 3% goriva i prolongirati njihov životni vek.

  • Koristite električne uređaje samo kada je neophodno

Svi takvi uređaji troše dosta energije. Na primer, klima uređaji povećavaju potrošnju goriva takođe za nekoliko procenata. Međutim, pri brzinama većim od 80 km/h lagana upotreba klima uređaja je bolja za potrošnju goriva od otvorenog prozora koji povećava otpor vazduha.

  • Pripazite na promenu brzina

Ako vozite automobil sa ručnim menjačem, menjanje brzina može zaista uticati na vašu uštedu goriva i ekološku efikasnost. Vozači vozila sa standardnim menjačem mogu smanjiti potrošnju goriva predviđajući promene brzine. Potrošnja goriva je direktno povezana sa naporom motora. Koristite prvu brzinu samo kada izlazite iz neutralnog položaja i menjajte brzine što je brže moguće kako biste izbegli preopterećenje „natezanje“ motora. Brže kretanje kroz brzine će vam pomoći da ekonomičnije raspolažete gorivom.

Većina vozača ne razume principe prave ekološke vožnje i ima malo znanja o tome zašto i kako se koristi gorivo za automobile. Vozači mogu da pomognu da planeta ostane zelena,a da ne moraju da prestanu da voze svoje automobile, već da za početak primene gore navedene smernice kako bi imali pozitivan ekološki uticaj. Ali, ako vam ekološka, „zelena kartica“ teško zvuči za primenu u praksi, onda će možda neka druga nijansa crvene obaviti posao kada shvatite u stvari koliko biste mogli da uštedite.  Da, dobro ste pročitali, uštedećete mnogo „crvenih“ primenom „zelene“ vožnje!

Zahtev za ponudu

Offer request