ZAŠTITA OD KRAĐE GORIVA

Koliko dugo već tragate za objašnjenjem zašto potrošnja goriva toliko varira i zašto su fakture za gorivo sve veće i veće?

Da li vam to neko krade gorivo?

Neke od priča sa terena će vas iznedaditi. Mit ili stavrnost, prosudite sami. 

Krađa goriva i neovlašćena upotreba trajni su problem sa kojim se susreću firme sa velikim voznim parkom u mnogim regionima. Kradljivce goriva možemo smatrati kreativnim, pametnim, lukavim, pa čak i ponekad samo srećnim. Neverovatno je koliko jednostavno može biti krađa goriva kada imate pravi i efektan plan.

Zato je važno da budete svesni koje metode lopovi koriste, kako bi se zaštitili da ne postanete žrtva krađe goriva.

Sistemi sa velikim voznim parkom uglavnom nemaju dobar menadžment troškova i mogućnost za nadgledanje vozila bilo gde na putu.

Nekada dovitljovost kradljivaca nema granica i to sve dokazuju manje poznate priče koje se prepričavaju na terenu.

Naime, direktor jedne firme koji se bavi međunarodnim transportom robe počinje da razvija sumnju da mu jedan od vozača krade gorivo iz kamiona.

Kamion je na svu sreću bio opremljen FleetManger modemima za GPS praćenje vozila kao i adapterom koji je beležio ukupnu i prosečnu potrošnju goriva. Na taj način konačni izveštaji koji se dobijaju mogu precizno utvrditi eventualna odstupanja u varijabilnim i fiksnim troškovima goriva.

Praćenjem izveštaja primećeno je da vozilo troši znatno više goriva u odnosu na prosek koji je prikazan u specifikaciji. Od prihvatljivih 1l do 2l, vozilo je trošilo 10l bez naglih odsupanja na grafikonima. 

U takvim slučajevima prvi korak provere može biti promena vozača kako bi se ustanovilo da li postoje određene promene. Ovaj put se to i desilo. Vozilo nakon mesec dana vožnje sa drugim vozačem troši znatno manje goriva, tj. potrošnja se vratila na fabručku potrošnju.

Sledeći korak bio je provera instalacija GPS uređaja kao i drugih komponenti koje imaju veze sa protokom goriva.

Jedna stvar koja je izazvala sumnju je pojačan miris goriva u kabini koji je nakon detaljne pretrage doveo do rešenja situacije.

Vozač kamiona napravio je „T“ ventil na povratnom crevu, koja nepotrošeno gorivo vraća u rezervoar. Odvrtanjem ventila omogućeno je kapljanje goriva u plastične balone zapremine litara. Takav način istakanja goriva prouzrokovao je povećanu potrošnju i istakanje velike litraže u kratkom vremenskom periodu.

Otkrivanjem svih promena nivoa goriva možete uporediti stvarne količine goriva sa količinama prijavljenim u beleškama o troškovima goriva; i sprečiti neovlašćenu upotrebu goriva.

Još jedan od slučajeva manipulacije rezervoara jeste uz pomoć pravljenje duplog dna ili ubacivanje određenih predmeta u rezervoar koji smanjuju njegovu zapreminu.

Ukoliko uzmemo za primer da rezervoar ima 100l i u njega se ubaci duplo dno ili određeni predmeti, rezervoar se tako dovede na zapreminu od 80l i plovak pri sipanju registruje da je rezervoar pun, što olakšava krađu goriva u ovom slučaju od 20l.

Iznenađujuće zar ne?

Dobro rešenje za to je posedovanje FleetManger rešenja i senzora, koji analizira svaku fluktuacija nivoa goriva kako bi se otkrile operacije punjenja i pražnjenja (krađa ili drugi uzroci gubitka goriva). Možete porediti dopunjene količine sa količinama koje su prijavljenie u napomenama o troškovima goriva, kao i podesiti alarme koji vas odmah upozoravaju kad god se izvrši pražnjenje.

Ispitajte da li je vaše vozilo stvarno bilo na benzinskoj pumpi u vreme koje prikazano i štampano na računu za gorivo. Takođe, možete da selektujete informacije o kilometraži koje su povezane sa sipanjem goriva.

Fiksne troškove, poput amortizacije vozila ili osiguranja, možete zakazati i na taj način automatski dodajete ove troškove u spisak troškova vozila. Konačno, možete izračunati i stvarne troškove svakog pojedinog vozila.

FleetManger kao IT kompanija koja nudi softerska rešenja za optimizaciju voznog parka, bolji monitoring uslova i rada vozača. Na osnovu kontinuirane analize izveštaja i intuitivne procene menadžera voznog parka aplikacija može da prikaže grafičke podatke dovoljne za značajne uštede u svakodnevnom poslovanju i izazovima koji ova profesija nosi.

Zahtev za ponudu

Offer request